Ossian történet

Hosszú hónapok próbái után június 13-án lép először színpadra a zenekar, Budapesten, az Almássy téri Szabadidő-központban. Ez a dátum lett egyben a csapat "hivatalos" születésnapja is. Az első formáció tagjai: Paksi Endre - ének, zeneszerzés-szövegírás (ex-Pokolgép) Maróthy Zoltán -szólógitár (ex-KMK) Kovács "Koko" T. Péter - basszusgitár (ex-KMK) és Galántai Zsolt (ex-Sirokkó) Elkészül az első demo, nyolc dallal, majd a zenekar rendszeresen koncertezik a budapesti klubokban és művelődési házakban.

A második - öt dalt tartalmazó - demo elkészítése mellett folytatódik a koncertezés. Májusban fellépés az Edda előtt, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, ahol felbukkan Szabó Endre, aki ezután néhány évig a zenekar ügyeit intézi. Bemutatkozási lehetőség a dán Pretty Maids előtt a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán és a Helloween vendégzenekaraként a Kisstadion-ban, valamint több vidéki helyszínen. Ősszel - album nélkül!!! - sor kerül az első önálló koncertre a Petőfi Csarnokban, aminek sikere meggyőzi a Hungaroton illetékeseit és tárgyalások kezdődnek a debütáló album lehetőségéről.

Az év elején egy rövid turné, UDO vendég-zenekaraként, közben elkezdődnek az első lemez felvételei. Kovács T. Péter katonai behívót kap, helyére a dunaújvárosi Pálvölgyi Laci kerül. Tavasszal megjelenik az "Acélszív" és lezajlik az első önálló országos turné. Egy ifjúsági fesztivál keretében a zenekar fellép Litvánia fővárosában, Vilniusban. Klip készül az "Acélszív" és a "Sörivók" dalokra. A nyár végén a hazánkba látogató Iron Maiden előzenekaraként koncert az MTK-pályán, ősszel lemezbemutató a Petőfi Csarnokban.

Tavasszal boltokba kerül a második, "Félre az útból!!!" címet viselő lemez., amiről a "Metal-kezelés" lesz a klip-nóta. A tavaszi turné után a csapat megválik Pálvölgyi Lacitól, zenei alkalmatlanság miatt, vele egyidőben - személyi ellentétek miatt - Galántai Zsolt is távozik. Az új tagok: Nagyfi Zoltán - dob (ex-Beatrice, ex-Szekeres Tamás Project) és Vörös Gábor - basszusgitár (ex-Szekeres Tamás Project)

Megjelenik a harmadik album, "A Rock Katonái". A címadóból és az "Éjféli Lány"-ból video-klipek készülnek. A tavaszi, magyarországi bulik után lehetőség nyílik az első erdélyi turnéra. A 6 állomásból álló, fantasztikus hangulatú koncert-sorozat helyszínei: Nagyvárad, Kolozsvár, Arad, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely. A nyár folyamán Nagyfi Zoli átigazol a frissen megalakult Omen-be, hogy bátyjával, Nagyfi Lászlóval zenélhessen. Helyére a a százhalombattai Tobola Csaba (ex-Triton) kerül.

Az "Ítéletnap" a Mahasz eladási lista első helyén nyit! Két klip készül: a "Magányos Angyal"-ra és a címadóra, ez utóbbi - a zenakar történetében először - filmszalagra rögzül. Tobola Csaba behívót kap, de lehetősége nyílik rá, hogy a katonai szolgálata alatt is részt vehessen a zenekar munkájában. Az év közepén Szabó Endre szervező és a csapat munka-kapcsolata véget ér.

A "Kitörés" lemez és a "Szenvedély" dal/videoklip sikere arra ösztönzi a Hungaroton-t, hogy ősszel megjelentessen egy válogatást. A "Best of 86-92" a sikerszámok mellett néhány újra felvett verziót és egy vadonatúj dalt is tartalmaz ("Földöntúli Show) Az addig hagyományosnak számító bakelit és műsoros-kazetta formátum mellett a "Kitörés" az első Ossian-album, amely cd-n is megjelenik.

Az "Emberi Dolgok" album az utolsó, amelyik bakeliten is megjelenik, ez a klasszikus hanghordozó sajnos lassan kiszorul a piacról. A lemezt bemutató országos turné után a személyes ellentétek a végsőkig kiéleződnek a zenekaron belül. A téli, Petőfi Csarnok-os koncert után megállapodás születik: ez a formáció befejezi működését.

A "Keresztút" elkészítése és a "Magam útját járom" videoklip leforgatása után a Paksi Endre-Maróthy Zoltán-Vörös Gábor-Tobola Csaba négyes május 14-én, teltházas búcsúkoncertet ad a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

Paksi Endre megalakítja Wellington zenekart, Maróthy, Vörös és Tobola pedig a Fahrenheit-et.

Június 14-én, az évek óta tartó rajongói nyomásra Paksi Endre egy Ossian-dalokból összeállított koncertet ad a budapesti E-klub-ban . Mivel a régi tagok nem vállalják a közreműködést, a zenészek az egykori Seneca és Wellington tagjai: Rubcsics Ricsi - gitár, Hornyák Peti- dob, Ivanov Péter - basszusgitár. Két számban felbukkan Cserfalvi "Töfi" Zoltán - gitár (ex-Machbeth) is. A koncert hatalmas sikere nyomán sokezer levél és rengeteg koncert-felkérés érkezik, a rajongók a folytatást követelik. Az újrainduló Ossian - Paksi Endre, Rubcsics Ricsi, Hornyák Peti, Cserfalvi Töfi, Ivanov Péter - ősszel egy országos klub-turnét bonyolít le. Néhány koncert után Ivanov Péter helyére Jakab Viktor kerül.. Az E-klub-os koncert felvételét a frissen megalakult Hammer Records jelenteti meg.

A "Koncert" cd pozitív fogadtatása után tavasszal egy speciális anyag készül. "Az Utolsó Lázadó" EP további öt dalt tartalmaz a 98-as E-lklub-os buliról, két vadonatúj dalt (Az Utolsó Lázadó, Halálvadász) két újrafelvett számot a régi, klasszikus Ossian demók-ról ("Akció, Legyen Rock) valamint az Acélszív lemezen megjelent "Hé, Te!" különleges változatát, amelyben vendég-zenészek működnek közre: Kalapács Józsi, Szekeres András (Junkies), Sárközi Lajcsi(ex-Omen,.Kalapács) Pavelka Gyuszi ex-Akela, Horda) A nyári koncertek szüneteiben készül el és ősszel jelenik meg az új formáció bemutatkozó lemeze, "Fémzene" címmel Az albumhoz 4 klip készül: "Az Utolsó Lázadó" "Zsoldos" "Másnapos Dal" és "A Pokolnál hangosabb" A lemez megjelenése után zenei és emberi problémák miatt Cserfalvi Töfit, Wéber Attus (ex-Sámán) váltja fel.

A "Gyújtópontban" album éve. A "klippesített" "Rock and Roll Démon" és az "Élő Sakkfigurák a mai napig a koncert-program kedvelt dalai. A zenekari munkával párhuzamosan Paksi Endre és Kalapács Józsi szalagra rögzítik Endrének a korai Pokolgép-ben írt és eddig soha meg nem jelent dalait, Rubcsics Ricsi és Hornyák Peti segítségével. Az album, stílszerűen "Az Első Merénylet" címet kapja...

Elkészül a "Titkos Ünnep", amely a zenekar és sokak véleménye szerint mérföldkő a csapat életében. Ez az első közös munkája az Ossian-nak és Küronya Miki hangmérnök-társproducernek, akivel Endre a 3 Wellington lemezt készítette. Az együttműködés a mai napig tart! Az album előkelő helyezéseket ér el a Mahasz-listán, bizonyítva, hogy egy független kiadó és a média által agyonhallgatott előadó is lehet sikeres. "A Veszély Rabja" dalból forgatódik az aktuális klip. A novemberi 15. éves születésnapi koncertre a régi tagok ismételten visszautasították a közreműködést, ennek ellenére telt ház mellett és nagy sikerrel zajlik le. Az év végén Jakab Viktor úgy dönt, hogy kilép, helyére Erdélyi Krisztián ("ex-Falanx) került.

Hosszas tárgyalások és egyeztetések után a Hungaroton végre megjelenteti az Acélszív cd-változatát, új borítóval-booklet-tel, Küronya Miki által felturbózott hangzással és bónuszokkal. A kiadvány sikere nyomán a kiadó 2002 és 2003 között még további 3 korai lemezt ad ki (Félre az útból!!! , A Rock Katonái, Ítéletnap) Az 2002-es új Ossian album, az "Árnyékból a Fénybe" a megkezdett vonalat viszi tovább és rajta már egyértelműen kiforrott a csapat stílusa. A "15 perc" és "A Tél Hercegnője" dal kerül képi megvalósításra. Hosszú évek után ismét meghívás jön Erdélyből, a zsúfolásig megtelt kolozsvári sportcsarnok közönsége tombol a régi és az új dalokra. Novemberben sor kerül az "Ossianosok I. Nemzetközi Találkozójára" amely azóta minden évben megrendezésre kerül.

A "Hangerőmű" turné a klubok helyett már nagyobb méretű helyeken zajlik. A címadó dal és a Desdemona klipje még elő-előfordulnak különböző tv-csatornákon, de ezen a vonalon egyre fogynak a lehetőségek...

A "Tűzkeresztség" a megjelenés hetében a Mahasz-lista első helyén landol! Ez a zenekar életében - az "Ítéletnap" után - másodszor sikerült! A hazai nagy fesztiválok mellett- Sitke, EFOTT,Tokaj-Hegyalja, pécsi Rockmaraton - felkérés érkezik a "Székelyföldi Rockmaraton" szervezőségétől, valamint a nyár folyamán a Felvidék és Vajdaság területén is vannak koncertek.

Az előző esztendő élményei - a trianoni határokon túli csodálatos koncertek - inspirálják "A Szabadság Fantomja" szövegeit, ahol Endre szerzeményei mellett helyett kapott Wass Albert gyönyörű verse, a "Véren vett ország" is.

Ismét egy évforduló: immáron 20 éves az OSSIAN!!! A jubileum alkalmából egy gyönyörű, díszdobozos box-set lát napvilágot, dupla koncert cd-vel, DVD-vel, valamint ("A Lélek Hangja" címmel), egy akusztikus-szimfónikus átdolgozás anyaggal, amelynek 11 száma mellé bónuszként egy ballada-válogatás került. A születésnapi koncert teltházas, a régi tagok szokásos távolmaradása, a rossz időjárás és az utcákon zajló politikai tüntetések ellenére is.

Az "Örök Tűz" album és rekord-mennyiségű koncert, országhatáron belül és kívül...videoklip a Fortissimo-ból készül.

A "Küldetés" albumot és a zenekart - immár nem először - Fonogram-díjra jelölik, de "természetesen" ezúttal sem nyer... az Ossian a KÖZÖNSÉG zenekara, ezt a koncertek mellett a Hammer-újság évenkénti közönség-szavazásainak megtisztelő helyezései is mutatják...A lemezhez forgatott két klipet - amelyek közül a Simonkovics Ákos által rendezett "Asszony Feketében" különösen jól sikerült - egyetlen tv, egyetlen-egyszer sem játszotta le... Ennek ellenére a csapat egyre sikeresebb, a koncerteken egyre többen vannak.

A tavaszi turnéval egyidőben a csapat kiadója "Best of 1998-2008" válogatást ad ki, a májusi Hammer mellékleteként, illetve rendkívül rajongó-barát - 999FT!!! -bolti áron. A válogatás bakelit-verziója a szepemberben megjelenő "Egyszer az Életben" albummal egy időben lát napvilágot. Az új stúdió-albumnak szintén van bakelit változata, sőt digipack formátuma is. A cd-khez, bonus dvd-n egy klip-antológia is kerül.

Folyamatos koncertek egész évben, az év második felében a zenekar megkezdi a 2011-es album előzetes demofelvételeit.

25 éves az Ossian!

Elindul a hivatalos facebook oldal. Új album 2011 március 7-én jelenik meg - Az lesz a győztes címmel, mely a Mahasz lista első helyén nyit. A látványos negyedszázados jubileumi koncertet május 21-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán adja a banda, a koncertről DVD felvétel készül. A születésnapi koncert tiszteletére újra megjelenik Endre összes Paul Trent álnéven kiadott krimije felfrissített, a szerző által alaposan átfésült, átdolgozott kiadásban és egy eddig nem publikált regény a Haláljáték. A teljes sorozat egységes arculattal, Sallai Péter (Ossian, Kalapács, stb) borítóival lát napvilágot. Az év végén DVD-n és dupla CD-n kerül kiadásra a 25 éves koncert teljes anyaga.

Ez az esztendő ismét az intenzív koncertezés jegyében zajlik, de közben már az év elején születnek új dalok a következő albumra. Augusztusban az Ossian és Hornyák Peti útjai közös megegyezéssel, békében-barátságban elválnak, az új dobos a 22 éves Kálozi Gergő. November-december folyamán Törökbálinton rögzül a 19. stúdióanyag, a Tűz jegyében, az első ami Varga Zoltán hangmérnökkel készül.

Április 8-án megjelenik a Tűz jegyében, ami osztatlan elismerést kapott a zenekar kedvelőitől. A lemez legkedveltebb dalának a „Ha Te ott leszel velem”-nek szimpla szöveges klipje rövid idő leforgása alatt túllépi a százezres nézettséget a youtube-on és az album a Mahsz lista első helyén nyit és néhány hét alatt aranylemez! A megjelenéssel párhuzamosan megindul az országos turné, a nagy lemezbemutató koncert időpontja, szeptember 14, Petőfi Csarnok.

Folytatódik a Tűz jegyében album turnéja. A nyári időszakban Endre és Ricsi elkezdik összedolgozni az új dalötleteiket, ez a munka egészen az év végéig tart. Novemberben Wéber Attila 15 év után elbúcsúzik a csapattól és a zenekar úgy dönt, hogy nem vesz be helyette senkit. A turné megszakítás nélkül folytatódik, immár négyes felállásban és hagyományosan december 30-án záródik Békéscsabán.

Január-februárban stúdiózás Törökbálinton, ismét Varga Zolival, akivel kitűnő munkakapcsolat alakult ki már az előző album készítése közben. Az áprilisban megjelenő 20. stúdióalbum a Lélekerő címet kapta és már az előrendelések alapján arany, majd a megjelenés után 3 héttel platinalemez lett!!! Az Ahányszor látlak című dal szöveges klipje azóta több százezres, míg az előző lemezről a Ha Te ott leszel velem két videóváltozata együttesen lassan a másfél milliós nézettséget ért el!!! A 70 állomásos turné kimagaslóan sikeres és a jövő évi 30. jubileumot ismét egy új albummal egybekötött hosszú turnéval ünnepli a zenekar

Csodálatos év volt, egyértelműen sikeres!!! Tavasszal megjelent a 21. stúdióalbumunk, a Fényárban és félhomályban és a turnén szinte mindenhol többen voltak, mint az előző esztendőkben. A Közönségünktől, vagyis Tőletek kaptunk két dupla platina (Lélekerő, Fényárban és félhomályban) , három platina (A Lélek hangja, Örök Tűz, 30 év legszebb balladái) és egy aranylemezt,(Az lesz a Győztes) és az év végén már csak néhány száz példány választotta el a „30 év legszebb balladái” albumot is a dupla platina státusztól!!! Ezek a dolgok hatalmas új erőket adtak nekünk. 2016-ban a Magyarországon legtöbb lemezt eladók TOP 10-es listáján az ötödik és a hatodik helyen is az Ossian végzett és ebben minden műfaj benne volt!!!

Nagyon szépen indult ez az év is, a "Lélekerő" és a "30 év legszebb balladái" albumokon egyaránt megtalálható Ahányszor látlak dal is elérte az egymilliós nézettséget!
Nem sokkal később a "30 év legszebb balladái" válogatásalbum is elérte a dupla platinalemez státuszt. Január-februárban zajlottak a 22. album, Az igazi Szabadság felvételei, amely április 21-én jelent meg.

Ez az év egy hármas jubileum, a „60-30-20” jegyében zajlott, amely az Acélszív lemez megjelenésének 30., a zenekar újjáalakulásának huszadik, és Endre 60. születésnapját ünnepelte meg. Ennek kapcsán jelent meg az Ossian második ballada válogatása, a Nyitott szívvel. A lemezen a korai időszakból (1986-1994) három dal kapott helyet: az Emberi dolgok lemezről a címadó tétel, A Szerelem országútján, valamint a Keresztút albumról a Mikor eltalál téged. Előbbi a Lélek Hangja válogatáson megjelent verzióban került fel, míg utóbbi két dal újra lett feljátszva. A többi szám az újjáalakulás óta eltelt időszakból való. A dalok közül azóta több is sokmilliós nézettséget ért el a Youtube-on. A rendkívül sikeres turnét egy remekbeszabott koncert koronázta meg a Barba Negra Track-ben, amelyről felvétel is készült. Szeptemberben óriási meglepetés ért minket, mert Endre 60. születésnapjára a Hammer Records, Hartmann Kristóf szervezésében a magyar rock és metal színtér az Egyek vagyunk című tribute-albumra dolgozott fel Ossian-dalokat. A lemez dalainak premierje a RockFM Rádió élő adásában volt. 18 nagyszerű zenekar jobbnál-jobb és ami nagyon fontos, a saját arculatára formált Ossian dalt rögzített az albumra!!!

Az esztendőt, egy új stúdióalbummal nyitottuk, amely 2019. április 5-én jelent meg “A Reményhozó” címmel. Már elővételben arany, a nyárra pedig dupla platinalemezzé vált és a Nőnapra közzétett, vonósokkal megerősített Gyönyörű Bolond azóta a 4 milliós nézettség felé közelít. Egyébként a régebbi dalok is egyre komolyabb sikereket érnek el a neten, például a Ha Te ott leszel velem két feltöltése is már 7 millió felett jár . A végigturnézott évben Endre és Ricsi folyamatosan írta az új zenéket és november 16-án be is jelentették, hogy készülőben van a Csak a Jót, a zenekar 24. stúdióalbuma. A nyári fesztiválok után, az év második felében zajló Reményhozó-turné, a szeptemberi a Barba Negra Track-es nyitástól, decemberig tartott és mindenütt totális teltházzal zajlott.

Április 17-én megjelent a 24. stúdióalbum, a “Csak a Jót”, amely rekordidő alatt lett dupla platina. A lemezhez több klip is készült, amelyek a lemezhez hasonlóan remek fogadtatásban részesültek.